Banner Default Blog

5 belangrijke tips voor een geslaagd online sollicitatiegesprek

Picture8

by Simon Lythgoe

 

Het Skype-interview is vandaag de dag voor de meeste wervingsprocessen vrij standaard geworden. Gezien de kostendruk waarmee veel bedrijven te kampen hebben en de wens om op grote schaal te interviewen, is het vaak zinvol om deze stap in te voeren voordat er face-to-face contact wordt gemaakt. Als je niet zoveel ervaring hebt met een online sollicitatiegesprek, dan zullen deze belangrijke tips helpen om het gewenste resultaat uit de ontmoeting te halen.

 

1. Vind de beste verlichting voor het gesprek

Dit lijkt misschien vreemd, maar het gaat er niet om de meest verfijnde verlichting te vinden in esthetisch opzicht. Je bent eerder op zoek naar een verlichting die professioneel aanvoelt - is het te donker en de omgeving kan een ongepast gevoel van intimiteit hebben, is het te licht en je kan er bleekjes en ziek uitzien. Je zoekt hiervoor een plek in je huis waar veel natuurlijk daglicht is. Indien, door het tijdsverschil, het interview plaatsvindt wanneer het donker is, kies je dan een locatie die goed verlicht is en waar geen schaduwen op je gezicht vallen.

 

2. Creëer een professionele omgeving

De meeste online interviews zullen noodzakelijkerwijs plaatsvinden wanneer je thuis bent. Desalniettemin moet je trachten een professionele setting te creëren voor het gesprek. Vermijd dus dat het gesprek plaatsvindt vanuit je slaapkamer of ergens waar je waarschijnlijk wordt verstoord door huisdieren of kinderen. Je thuiskantoor vormt een ideale omgeving, maar elke plaats kan geschikt zijn, zolang het ordelijk, netjes en sober is.

 

3. Zorg ervoor dat je er goed uitziet

Het kan verleidelijk zijn om een professionele outfit te voorzien voor je bovenlichaam, terwijl je dan vanaf je middel in een trainingsbroek zit. Dit zit misschien lekker – en je gesprekspartner zal, gezien het camerastandpunt toch niet zien wat je draagt, maar als je niet gekleed bent voor een interview voel je je misschien niet ook bijzonder professioneel. Dit kan van invloed zijn op je zelfvertrouwen, maar ook op wat je zegt en hoe je handelt. Met een professionele outfit heb je de juiste mindset voor het interview, en vermijd je gênante situaties waarbij je moet uitleggen waarom je niet kan rechtstaan.

 

4. Staar niet naar het scherm

Het is misschien moeilijk om aan te leren, maar de enige manier om oogcontact te maken tijdens een online interview is via de webcam. Als je voortdurend naar het scherm van je computer of laptop kijkt, kun je dit niet doen. Probeer dit zo natuurlijk mogelijk te houden tijdens het gesprek - staar niet voortdurend in de webcam maar maak regelmatig "oogcontact" bij het beantwoorden of stellen van vragen. 

 

5. Test je set-up

Je doet er goed aan om de set-up die je gecreëerd hebt eens uit te proberen, zodat je eventuele problemen die zich kunnen voordoen, kunt zien voor het interview zelf. Doe dit op hetzelfde moment van de dag als het interview is gepland, zodat je dezelfde voorwaarden en lichtomstandigheden hebt. Neem jezelf op zodat je details zoals lichaamstaal, achtergrondgeluiden en de geluidskwaliteit van het gesprek kunt bestuderen.

Online interviews vormen een geweldige kans om indruk te maken. Het is belangrijk om te zorgen voor een passende set-up voor de oproep en ook om goed voorbereid te zijn.

Neem vandaag nog contact op met Volt EU voor meer interviewtips en begeleiding van kandidaten.

Het Skype-interview is vandaag de dag voor de meeste wervingsprocessen vrij standaard geworden. Gezien de kostendruk waarmee veel bedrijven te kampen hebben en de wens om op grote schaal te interviewen, is het vaak zinvol om deze stap in te voeren voordat er face-to-face contact wordt gemaakt. Als je niet zoveel ervaring hebt met een online sollicitatiegesprek, dan zullen deze belangrijke tips helpen om het gewenste resultaat uit de ontmoeting te halen.