Banner Default Blog

Vijf redenen waarom het evenwicht tussen uw werk en uw leven zo belangrijk is

Blog Blue

by Simon Lythgoe

De term 'evenwicht tussen het werk en het leven' is tijdens de laatste jaren nogal populair geworden, maar wat bekent dat nu precies? Bij dit concept gaat het allemaal om te verzekeren dat er een scheiding is tussen uw persoonlijk leven en uw professioneel leven en dat er een goed evenwicht bestaat tussen beide. Hoewel dit in de theorie logisch lijkt, is het niet altijd even gemakkelijk om dat in de praktijk te bereiken, maar er zijn vijf goede redenen waarom iedereen hiervan een prioriteit moet maken.

 

1. U wordt er productiever door

Het is gemakkelijk om u te laten misleiden en te denken dat onophoudelijk werken tijdens alle beschikbare uren zal leiden tot betere resultaten. In de realiteit is het echter zo dat zonder een evenwicht tussen werken en leven uw productiviteitsniveaus waarschijnlijk zullen dalen. Lange uren, weinig slaap, geen sociale interactie en geen tijd voor uzelf kunnen ertoe leiden dat u minder in staat bent om op lange termijn efficiënt te functioneren.

 

2. Een evenwicht tussen het leven en het werk is de sleutel tot fysieke gezondheid

In de realiteit zitten de meesten van ons neer tijdens het werk en brengen ze de meeste tijd binnen door. Enkel wanneer we ons buiten het kantoor bevinden, kunnen we activiteiten doen die belangrijk zijn voor onze gezondheid. Hierbij kan het gaan om sporten en fit en gezond blijven, de tijd nemen om voedzame maaltijden te koken, de natuur ingaan voor een wandeling of er gewoon voor zorgen dat u elke nacht genoeg slaapt. Als u geen tijd besteedt aan de persoonlijke kant van uw leven, dan kan het zijn dat uw fysieke gezondheid begint af te takelen.

 

3. Een slecht evenwicht tussen uw leven en werk kan leiden tot een slechte emotionele gezondheid

Als er geen goed evenwicht is tussen uw leven en werk, kunt u te maken krijgen met hoge niveaus van stress, alsook angsten en depressie. Uit veel onderzoeken is gebleken dat mensen echt lijden op emotioneel vlak als er geen gezond evenwicht is tussen hun leven en werk. Het is essentieel dat er maatregelen worden genomen om het evenwicht in orde te krijgen, als u een burn-out of ernstige geestelijke gezondheidsproblemen, zoals depressie, wilt vermijden. Er kunnen veel factoren betrokken zijn, zoals het gebrek aan contact met dierbare mensen, omdat u lange uren werkt, onredelijk zware werklasten en u niet gewaardeerd voelen voor wat u doet. De eerste stap naar positieve verandering is verzekeren dat u tijd voor uzelf hebt, vooral als u veel werkdruk ervaart.

 

4. Het evenwicht tussen het werk en het leven is wat ons menselijk maakt

Als het in uw leven allemaal om werken draait, kan uw leven nogal tweedimensionaal uitdraaien. De ervaringen, gesprekken en ideeën die u beleeft buiten de werkuren terwijl u andere dingen doet, zijn cruciaal voor de creativiteit, innovatie en het werken als een volledig ontwikkelde medewerker. Het juiste evenwicht tussen het werken en leven kan ervoor zorgen dat uw communicatievaardigheden vergroten en dat u een meer gedreven en interessante persoon wordt. Zonder het evenwicht kunt u misschien ervaren dat u niet genoeg ideeën of motivatie hebt en dat er niets is waarover u kunt spreken.

 

5. Het leven is te kort voor een ongezond evenwicht

Er zijn weinig mensen die op het einde van hun leven terugkijken en wensen dat ze meer gewerkt hadden. Het leven is kort en als u verzekert dat er een goed evenwicht is tussen uw leven en werk, dan krijgt u de kans om volop van uw leven te genieten.

 

Het evenwicht tussen uw werk en leven is niet gewoon een verlokkelijke spreuk, maar eerder een concept dat echt voor veranderingen kan zorgen, u productiever kan maken op het werk en u dagdagelijks van het leven kan laten genieten.