Banner Default Blog

De juiste job vinden: hoe begin je eraan?

Photo 1415025148099 17fe74102b28 (1)

by Simon Lythgoe


Je hebt het gevoel dat je aan iets nieuws toe bent. De vraag is echter wat precies. En hoe je begin je aan je zoektocht naar een nieuwe job? Dat is een ander paar mouwen. Ben ook jij stilaan klaar voor een nieuwe uitdaging? Lees dan de onderstaande tips.


Hoe ziet de perfecte job er volgens jou uit?

Een echt perfecte job bestaat wellicht niet, maar het is wel interessant om even na te denken over hoe jouw ideale job eruit zou zien. Schrijf tien kenmerken op van je droomjob: van dagelijkse verantwoordelijkheden tot bedrijfswaarden en -cultuur. Wanneer je op jobjacht gaat, probeer dan functies te vinden die aan minstens zes van deze criteria voldoen.


Wat heb je zelf te bieden?

Het is cruciaal dat je je eigen competenties kent, want dat zal je helpen om een job te vinden die echt bij je past. We hebben het overigens niet alleen over kwalificaties en ervaring, maar ook over persoonlijke eigenschappen die jou van andere kandidaten onderscheiden. Het is trouwens geen slecht idee om concrete bewijsstukken van je competenties, ervaringen en activiteiten te verzamelen. Kwestie van geen gebakken lucht te verkopen.


Wat geeft je voldoening?

Ga eerst en vooral na wat je leuk vindt aan je huidige job. Het menselijke contact? Het academische aspect? De teamgeest? Blik terug op je vroegere jobs: welke ervaringen gaven je het meeste voldoening? Dat is veel efficiënter dan een of andere test om te weten wat voor werk je écht graag doet.


Sluit niet te snel deuren

De juiste job kan op het eerste gezicht niets voor jou lijken. Je wijst al snel mogelijkheden van de hand  omdat ze anders zijn dan wat je gewoon bent. Maar als je met open geest tegen een nieuwe functie aankijkt, kan dat je misschien wel op weg zetten naar iets wat veel boeiender is en je meer voldoening schenkt dan je ooit voor mogelijk hield. Voor je een idee of aanbod afwijst, is het dus beter dat je het goed bestudeert en dan pas beslist of het al dan niet iets voor jou is.


Pin je niet vast op de naam van de job

Wil je een beroep doen op een rekruteringsbureau? Beperk je dan niet tot een functietitel, maar beschrijf de job uitvoerig. Wat verwacht je? Waar kijk je naar uit? Het verhoogt aanzienlijk je kansen om een job te vinden die echt bij je past. Het kan bovendien je opties verruimen.


Zorg voor een sterke elevatorpitch

Hoewel je dit niet noodzakelijk in 30 seconden moet doen, is het wel handig als je je competenties, ervaring en persoonlijke eigenschappen kort kan samenvatten. Zorg dat je weet wat je te bieden hebt, zodat je dit ook snel met anderen kan delen.

De zoektocht naar de juiste job kan veel tijd en energie vergen. Maar het is de moeite waard, vooral als je het gevoel hebt dat dit een goed moment is om je loopbaan een nieuwe wending te geven.


Meer info over onze diensten voor kandidaten? Neem vandaag nog contact op met Volt EU .