Banner Default Blog

Hoe kun je inschatten in hoeverre je in een organisatie past?

Neon

by Simon Lythgoe


De zogenaamde “organisatorische fit” is in wezen de mate in hoeverre de overtuigingen en waarden van een werknemer goed zijn afgestemd op het bedrijf waarvoor hij of zij werkt. Een dergelijke afstemming komt zowel de onderneming als de werknemer ten goede en schept mogelijkheden voor een potentiele positieve samenwerking. Een van de eenvoudigste manieren om te bepalen of je geschikt bent voor een organisatie is om te kijken hoe bedrijven deze essentiële metrische waarde evalueren.


De organisatorische fit bepalen

De meeste bedrijven beschouwen dit als een van de moeilijkste te meten criteria tijdens het sollicitatiegesprek en het evaluatieproces. Er bestaan verschillende tests die een bedrijf helpen bij het bepalen of de visie van een kandidaat afgestemd kan worden op die van de organisatie.


  • Klassieke evaluaties. Veel bedrijven gebruiken assessments die de voorkeur van een kandidaat voor een bepaalde organisatiecultuur vergelijken met de eigenlijke bedrijfscultuur om te zien of beide op elkaar zijn afgestemd.

  • Referenties verzamelen. Terwijl standaardreferenties weinig zeggen over de houding en waarden van kandidaten, vragen veel bedrijven vandaag de dag om iets meer diepgaande informatie. Een potentiële werkgever kan bij je huidige werkgever informeren naar jouw visie op zaken als flexibiliteit en focus.

  • Informele momenten. Bedrijven maken steeds vaker gebruik van informele bijeenkomsten of sociale evenementen om inzicht te krijgen in wat een potentiële werknemer werkelijk vindt van zaken die voor hen van belang zijn. Lunches, diners of borrels, bijvoorbeeld, kunnen worden gebruikt om te zien waar iemands prioriteiten liggen - is die persoon betrokken en enthousiast of kijkt hij of zij voortdurend naar zijn of haar telefoon.

  • Videoreacties. Meer en meer wordt de video gebruikt tijdens de sollicitatieprocedure om echt inzicht te geven in hoe het werkelijk is om dagdagelijks een specifieke functie te vervullen binnen een bepaald bedrijf. Dit kan zeer nuttig zijn voor kandidaten die willen begrijpen wat de functie werkelijk inhoudt en hoe het is om op kantoor te werken. Het stelt een werkgever ook in staat om te zien hoe iemand op die situaties reageert.

  • Tijd ter plaatse, indien mogelijk. Een van de beste manieren om de organisatorische fit te beoordelen is om tijd door te brengen binnen een organisatie. Dit is niet altijd mogelijk vanwege de afstand, maar waar het kan worden opgezet, kan het ongelooflijk zinvol zijn. Je krijgt een idee hoe het voelt om voor de organisatie te werken en of je opvattingen en visie zijn afgestemd op de interne structuur en cultuur. De rekruteerders binnen het bedrijf zullen kunnen zien hoe goed je past, wat je sollicitatie aanzienlijk ten goede kan komen.

  • Cultuurspecifieke vragen. Tegenwoordig kan het bedrijf gebruik maken van het interviewproces om cultuurgebonden vragen te stellen, zoals "wat is uw visie op collega's die vrienden worden". Je kunt tijdens het gesprek zelf vragen stellen om na te gaan of je organisatorisch geschikt bent. Hiervoor richt je je op de eigenlijke werkomgeving en identificeer je de visie en waarden van het bedrijf die je niet uit voorafgaand onderzoek hebt kunnen afleiden.


De mogelijkheid om je organisatorische fit te beoordelen, geeft je veel inzicht of dit een positie is waar je het meeste uit kunt halen.