Banner Default Blog

5 Belangrijkste tips voor het slagen van je online interview

Lightbulbs

by Simon Lythgoe

De meeste aanwervingsprocedures  van vandaag beginnen met een online interview. Alhoewel dit niet zoveel schijnt te betekenen als een face-to-face ervaring,  is het nog steeds een belemmering die de kandidaat in de weg staat  om verder te kunnen gaan met de volgende stap van de procedure. Indien je graag wil slagen met het online interview dan zijn er vijf essentiële tips om in gedachten te houden.

 

1. Wees op tijd

Je komt nooit 30 seconden vóór een persoonlijk interview opdagen dus neem ook niet hetzelfde risico met een online interview. Er kunnen problemen zijn met het inloggen bij de technologie of je ontdekt dat je een ander soort software moet downloaden om toegang te krijgen tot de video-sollicitatie die het bedrijf aan je heeft gevraagd om te gebruiken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende tijd hebt om alles klaar te zetten zodat je niet zenuwachtig bent wanneer het interview begint – en dat betekent dat je minstens 10 minuten vóór de starttijd klaar bent.

 

2. Kies je plaats met zorg

Indien je de online interview te lichtzinnig opvat dan zul je de volgende stap in de interview procedure gewoon niet halen. Dus bijvoorbeeld, om het gesprek aan te nemen in je favoriete koffieshop is een slecht idee. Je hebt misschien toegang tot eindeloze witte koffies maar je bent in een lawaaierige omgeving met veel beweging om je heen die je zal afleiden en de mensen waarmee je spreekt. Bij voorkeur doe je het interview in een stille kamer thuis met een witte achtergrond achter je en goede belichting zodat je gelaatstrekken goed zichtbaar zijn.

 

3. Naar behoren kleden

Zelfs indien het interview plaats neemt om 2 uur ’s ochtends op jouw tijdstip, is dit toch nog steeds geen goede reden om in je pijama’s te komen opdagen. Het is evenmin professionneel om je alleen te kleden vanaf je bovenlichaam. In beide gevallen zul je gewoon niet voelen dat je je in een interview situatie bevindt en dit kan bijgevolg invloed hebben op je prestatie. Benader het kleden voor een online interview zoals je  alle anderen situaties zou benaderen – keurig, schoon en in de stijl die de zakelijke cultuur past van het bedrijf waarvoor je solliciteert.

 

4. Vergeet de lichaamstaal niet

Het is gemakkelijk te vergeten dat  alle hebbelijkheden en bewegingen gezien worden gedurende een online interview. Dus let goed op je lichaamstaal en de manier waarop je zit en beweegt. Zorg ervoor dat je lichaamshouding professioneel is  – rechtop zitten en geen slappe houding, met je voeten op de grond. Probeer afleidende of onbewust, onzekere gebaren te vermijden, zoals je gezicht aanraken of met je haar spelen.

 

5. Hou de afstand in gedachten

Wanneer je een online interview doet dan praat je via een microfoon dus moet je meer zorg dragen met je antwoorden om zeker te zijn dat ze duidelijk zijn. Zorg ervoor dat je mogelijke vertragingen kan opvangen tussen de vragen en geef de interviewer de gelegenheid om helemaal uit te spreken voordat je antwoordt.

 

Online interviews vormen een super belangrijk deel van de aanwervingsprocedure en het is de moeite waard  om de tijd te nemen voor goede voorbereiding .