Banner Default Blog

Vijf tips om je werk-privébalans te verbeteren

Picture14

by Simon Lythgoe

Ongeveer twee derde van de Britse werknemers is niet tevreden met hun werk-privébalans. Dus als ook jij je zo ontgoocheld voelt, ben je niet alleen. Uit recent onderzoek blijkt dat velen onder ons het gevoel hebben dat er gewoon niet genoeg uren in een dag zitten om ons bezig te houden met onze carrière, alsook activiteiten en relaties thuis. Het behalen van een positieve werk-privébalans is echter niet onmogelijk. Er zijn enkele eenvoudige stappen die je kunt nemen om deze nu meteen te beginnen verbeteren.

 

1. Neem je werk niet mee naar huis

Zelfs al je je werk niet fysiek mee naar huis neemt, zijn we dankzij de technologie van tegenwoordig voortdurend verbonden en kun je nog aan het werk zijn lang nadat je je kantoor hebt verlaten. Maar als een werk-privébalans belangrijk is voor jou, dan moet je streng beginnen te zijn voor jezelf en mag je geen werk meenemen naar huis. Beantwoord dus geen e-mails nadat je je kantoor hebt verlaten, laat telefoonoproepen overgaan naar je voicemail en maak op het einde van de dag een to-dolijstje, zodat je alles wat de volgende dag gedaan moet worden, kunt loslaten net voor je naar huis gaat.

 

2. "Nee" is geen vuil woord

Het is moeilijk om nee te zeggen tegen iemand die hulp nodig heeft of tegen een baas op wie je indruk wilt maken. Maar nee kunnen zeggen is essentieel om te garanderen dat je een positieve werk-privébalans hebt. Als iemand om hulp vraagt, pauzeer en verzeker je ervan dat je echt de tijd hebt om te helpen voordat je ja zegt. Als je planning te vol zit, zeg dan nee. Dat doen is beter dan de tijd niet hebben om iets goed te doen.

 

3. Geef persoonlijke tijd ruimte in je agenda

Werkgevers beginnen tegenwoordig in te zien dat werknemers die een goede werk-privébalans hebben, eigenlijk productiever en meer geëngageerd zijn dan werknemers die gestresseerd en overwerkt zijn. Dus heb je de toestemming om persoonlijke tijd te plannen op een manier die er evenveel een prioriteit van maakt als jouw werktaken. Als het helpt, voeg dit toe aan je agenda, zodat je geplande "zelfverzorging", persoonlijke tijd of vrije tijd hebt op een manier die er evenveel een prioriteit van maakt als de rest van wat je moet doen.

 

4. Leer de kunst van slim werken

Tijd verspillen in zinloze vergaderingen, vastzitten aan het lezen van eindeloze e-mails, slecht prioriteren en uitstelgedrag zijn maar enkele dingen die het moeilijk kunnen maken om tot een werk-privébalans te komen. Zeg nee tegen alles wat een duidelijke verspilling van je tijd is, van vergaderingen waarop je niet echt aanwezig hoeft te zijn tot Skype-gesprekken waarbij je niet echt nodig bent. Leer taken te prioriteren en stel deadlines voor jezelf. En wanneer je een project of taak hebt, blokkeer dan de tijd om deze te voltooien, zodat je niet voortdurend afgeleid geraakt.

 

5. Geef je geest en lichaam tijd om te ontspannen

Er zijn vele duidelijke tekenen dat je werk-privébalans momenteel scheef zit, van niet kunnen slapen tot het hebben van problemen zoals angstaanvallen. Begin manieren te zoeken om je geest en lichaam effectiever uit te schakelen wanneer je niet op het werk bent, als je het meeste uit een werkdag wilt halen. Dat kan het beoefenen van een nieuwe sport zijn, leren mediteren of gewoon al je apparaten minstens twee uur vóór het slapengaan wegleggen.

 

Het prioriteren van je werk-privébalans zou een transformerende impact kunnen hebben op hoe je je werk uitvoert, alsook op hoe je denkt over de rest van je leven.